Balony
Zapraszamy na III edycję Mistrzostw Polski Grilla i BBQ, która odbędzie się na Zamku Ogrodzieniec w dniach 25-26 maja 2024 roku. To wyjątkowe wydarzenie, które zjednoczy miłośników grillowania i smakoszy dobrego jedzenia w sercu Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Przyjdź i dołącz do naszego święta grillowania, pełnego smaku, aromatu i rywalizacji. Liczymy na ogromny udział grillomaniaków i miłośników dobrej kuchni. Podczas imprezy odbędą się nie tylko Mistrzostwa Polski, ale także degustacje, szkolenia, konkursy oraz wiele innych atrakcji dla całych rodzin. Nie przegap tej okazji, by stać się częścią tego wyjątkowego wydarzenia i cieszyć się niezapomnianymi chwilami w plenerze, w otoczeniu malowniczych ruin zamkowych. Serdecznie zapraszamy!
Sobota 25 maja 2024
12.00 Rozpoczęcie imprezy
12.30-13.30 Grill i BBQ live cooking – pitmaster Jay McCarthy z Teksasu
13.30 Stoisko Napoleon Polska: Degustacja karkówki z grilla (1000 porcji)
13.30-14.00 Przedstawienie drużyn do konkursu głównego
14.00-15.00 Grill i BBQ live cooking
– pitmaster Robertas Svetlauskas zdobywca 1-go miejsca podczas zawodów WEST
– Winter Extreme South Tyrol BBQ Contest w konkurencji SCA Steak
15.00 - 16.00 koncert zespołu Roderyk
15.00 Degustacja Pullet Pork BBQ 500 porcji - stoisko Kamado Bono
15.30 Stoisko BBQ.PL warsztaty z mostka wołowego – prowadzący Jay McCarthy
16.00-17.00 Live cooking – szef kuchni Kamil Tłuczek, zwycięzca prestiżowego konkursu kulinarnego Bocuse d’Or Poland 2023
17.10-17.40 Live cooking – klasyki polskiego grilla z Mistrzowskim Składem – Daniel Dzwonkowski i Marek Markuszewski
17.40-18.40 Konkurs grillowy dla rodzin z nagrodami
18.50 Ogłoszenie wyników konkursu rodzinnego i rozdanie nagród
19.00 Degustacja kiełbasy z grilla - 1000 porcji (Napoleon, Kamado Bono, Pekpol, Borniak Polska)
19.30 Zakończenie I dnia mistrzostw
Niedziela 26 maja 2024
10.00 Rozpoczęcie imprezy
10.30 - 11.30 Warsztaty dla rodzin z Mistrzami Polski Grilla i BBQ Andrzejem Gibasemi Krystianem Cydejko
11.30 Degustacja żurku 1000 porcji stoisko Napoleon
12.00 - 13.00 Grill i BBQ live cooking – grillmaster Julian Karewicz
13.00 - 14.00 Koncert zespołu country Paweł Sroga & Country Blues Band
13.00 Stanowisko Borniak Polska Degustacja 500 porcji żeberek wieprzowych ze Smokera BBQ
13.00 Stanowisko Napoleon Polska Degustacja ziemniaki z grilla 500 porcji z sosem curry
14.00 Mistrzostwa Polski w grillowaniu – konkurs główny
15.30 - 16.30 Live cooking – szef kuchni Łukasz Gamoń
16.30 Warsztaty pizzy / podpłomyki stanowiska grillowe pod sceną z Krystianem Cydejko Mistrzem Polski Grilla i BBQ
17.00 - 17.30 Ogłoszenie wyników konkursu i rozdanie nagród w konkursie mistrzowskim
17.30-18.45 Koncert zespołu country Paweł Sroga & Country Blues Band
17.30 Degustacja kiełbasy z grilla 1000 porcji wszystkie stanowiska (Napoleon Polska, Broniak Polska, Kamado Bono, Pekpol)
18.45 -19.30 Podziękowania dla publiczności i zakończenie imprezy
Ponadto w sobotę i w niedzielę OD 12.00 DO 19.00
Atrakcje dla dorosłych i dzieci na terenach zielonych Zamku - rodeo na byku, dojenie krowy, dart, strzelanie z łuku, rzuty podkowami, rzuty toporkami
Terminy: